mars 21, 2017

Världens äldsta maraton – Boston maraton

Av Lena

Boston Marathon är idag ett av världens mer kända maratonlopp, dock inte på grund av orsaker som visar evenemanget i bästa fokus. Jag syftar så klart på Boston Marathon bomberna som gick av under 2013 års event, där tre åskådare miste livet och 264 personer skadades.

Trots detta så har man fortsatt att arrangera detta anrika evenemang, nu med högre säkerhet än tidigare. Första gången som detta maraton hölls var under april månad, 1897. Inspirationen bakom skapandet av evenemanget var återinförandet av maraton som en olympisk sport, något som skedde vid OS I Aten året innan. Bostons event är det äldsta maratonevenemanget i världen och det näst äldsta löpeventet i USA efter Buffalo Turkey Trot som hölls för första gången under 1894.

Boston Marathon är ett evenemang som hålls årligen runt staden Boston i delstaten Massachusetts i USA. Evenemanget hålls på Patriots Day varje år, vilket är den tredje måndagen i april. Ända sedan första eventet hölls 1897 så har Boston Athletic Association (B.A.A.) stått som arrangörer av evenemanget, vilket dom gör än idag. Detta maraton lockar till sig både professionella och amatörer från hela världen som alla vill springa i detta anrika evenemang, i den utmanande terrängen och det kraftigt varierande väder som regionen kan erbjuda.

Otroligt populärt

Även om detta evenemang drabbades av dessa bomber under 2013 så har inte intresset för att delta i detta maraton minskat. Dagens moderna evenemang lockar till sig över 30,000 deltagare årligen. Lägger vi sedan till över 500,000 åskådare som ger sig ut för att följa löparna, och vi har då New Englands mest beskådade sportevenemang under året.

Detta event har kommit otroligt långt sedan starten 1897, där vi såg blott 18 deltagare komma till start till att idag se över 30,000 starta. När evenemanget firade 100 år under 1996 lyckades man också slå världsrekord med flest antal startande i ett maraton, vilket gjorde 1996 års upplaga till det största maratonevenemanget någonsin. Startade gjorde hela 38,708 deltagare med 36,748 av dessa som dök upp till start och 35,868 som lyckades ta sig i mål.

Historiken bakom Boston maraton

Anledningen till att man höll den allra första upplagan av Boston Maraton skedde i samband med B.A.A Games, där man som avslutningsevent ville hålla detta maraton den 19 april, 1897. Att man tog ett maraton som avslutningsevenemang skedde på grund av att man återinfört detta löpevent som en olympisk sport under OS som hölls året innan, 1896.

Den allra första vinnaren av Boston maraton blev John J. “JJ” McDermott, som sprang den 39,4 kilometer långa sträckan på 2 timmar och 55 minuter. Man valde att hålla evenemanget på Patriots Day, en helgdag som nyligen hade skapats. Tävlingen, som fick namnet Boston Marathon, har arrangerats varje år sedan starten. Ingenting har kunnat stoppa arrangörerna från att se till att eventet gick av stapeln under utsatt dag och tidpunkt. Inte ens världskrigen satte stopp för tävlingen, vilket verkligen ger bilden över hur betydelsefullt och viktigt detta event är, inte bara för löparna utan också för invånarna i regionen. Detta är betydligt mer än bara ett vanligt maraton, det är idag en årlig festlighet som engagerat tusentals individer.