mars 14, 2019

Varför undvika medicin innan man ska springa lopp eller tävla

Av Lena

Detta är en fråga som många undrar om det är okej att ta medicin innan ett lopp eller inte. Frågan är om det kan finnas fysiska nackdelar till att ta medicin innan man skall t.ex. springa ett lopp eller tävla. Sedan är det en helt annan fråga vad för mediciner man använder sig utav, det mesta brukar vara en fråga om smärtstillande som ipren, voltaren, naproxen, alvedon och panodil.

Det finns hur många idrottare som helst som använder sig utav något av dessa läkemedel, många kan nog känna att det är en fördel, men det har även visat sig att det kan finnas sådana klara nackdelar att det är något man bör fundera kraftigt över. En klar nackdel är att många idrottare skadar sig förr eller senare, det kan handla om benskada, ryggskada, knäskada etcetera, men det dessa smärtstillande medlen gör är att bara skjuta upp smärtan. Man tar inte tag i det egentliga problemet utan har man ont så kan man ta smärtstillande och då upphäver smärtan en stund och förhoppnings även när man tränar. Problemet med detta är att man aldrig kommer bli av med sin smärta på riktigt, det man skall göra för att få bort smärtan permanent är att sticka till sjukhuset och möjligtvis opereras. Det har även visat sig att vissa mediciner är beroendeframkallande, så även om man bara tar en tablett smärtstillande innan man skall gå ut och springa så kommer man alltid känna ett sug och nästa gång kanske man tar två styckna tabletter och så fortsätter det så i en ond cirkel. Förutom att du skjuter upp ditt problem med kroppen så kan man använda vissa sorters medicin som prestationshöjande.

Det låter såklart väldigt positivt men i princip alla prestationshöjande medel har även sina nackdelar. Det har visats i många studier att man kan få en extra kick och orka mer, men att efter passet så blir man extremt trött, det kan påverka återhämtningsfasen efteråt. Nästa gång man går ut och springer och skall tävla så kan man faktiskt prestera ännu sämre just för att nackdelarna slår så hårt på en. Då är ju frågan om man skall fortsätta ta medicin eller inte, jo i slutändan är det helt upp till en själv såvida det är lagliga mediciner, men att träna naturligt utan massa kosttillskott, medicin etcetera har visats sig vara bättre på det långa loppet. Beroendet av dessa preparat blir så stort att det blir missbruk och det spelar ingen roll vilken drog det är, börjar man missbruka mediciner så kommer det ge konsekvenser. Det finns även de idrottare som tar sådant här mot träningsvärk, vilket är oerhört osmart att göra. Som det skrevs tidigare i texten så försämras träningseffekten, det är oklart hur mycket det försämras men att det försämras är vetenskapligt bevisat. Så, varför man skall undvika medicin innan träning så är svaret väldigt enkelt egentligen, man mår bättre av att skita i det helt. Däremot så finns det självklart fall där en idrottare måste få i sig vissa sorters mediciner för att fullfölja sina mål, men det är en annan fråga. Detta går ut till allmänheten och den “normala” personen som inte har några skador eller liknande.