januari 31, 2017

Undvik belastningsskador del 1

Av Lena

Löpning är en bra motionssport men dessvärre också en sport som är väldigt monoton och som lätt kan leda till belastningsskador om man inte är försiktig eller använder rätt utrustning. Det spelar ingen roll om det gäller en långdistanslöpare eller en som utövar orientering, risken för skador är i regel den samma.

Att helt och hållet undvika skador är mer eller mindre omöjligt, men du kan genom ett förebyggande arbete, rätt utrustning och rätt mängd träning, minska risken att skadorna uppstår. De viktigaste aspekterna för detta är att låta kroppen vila och återhämta sig ordentligt mellan träningarna, att inte ta i för mycket eller sikta för högt, för snabbt. Men förr eller senare drabbas även den bästa av en skada och arbetet som man gör här, avgör hur snabbt ni kan vara tillbaka ute på vägen, springandes igen.

Det finns nog inte en enda löpare där ute som någon gång under sina år på fötterna, har drabbats av en skada av något slag. Akuta skador är i regel relativt enkla att bearbeta och behandla då man vet ganska omgående vad det är som har hänt, vart skadan är belägen och hur den uppstod. Värre är det med skador som uppstått efter överbelastning då det inte finns ett specifikt tillfälle som man kan spåra skadan till, vilket då också gör det svårare att hitta exakt vart skadan är belägen samt vilken behandling den behöver. Då man inte alltid kan härleda skadan till ett tillfälle, kan det också vara svårt att förhindra att man ådrar sig skadan igen vilket gör risken stor att man ådrar sig skadan igen.

Vad är en belastningsskada?

För att minska risken att man drabbas av en belastningsskada så måste man träna upp kroppen så att den kan stå pall för den stress och arbete som den utsätts för. Detta gäller både muskler, ben, senor och ligament. Starta långsamt och stegvis öka träningen och belastningen, men ha i åtanke att ju mer du tränar, desto mer behöver också kroppen vila.

Låter du inte kroppen återhämta sig mellan gångerna, ger du den inte tid att bygga upp allt igen men också så hindrar du musklerna att återgå till normalt läge. Befinner sig musklerna i ett ansträng läge, inte fullt återhämtade är risken betydligt större att ni ådrar er en belastningsskada som i sin tur kommer ge dig smärta och troligtvis en nedsatt rörelseförmåga. Det är här begreppet ”för mycket, för snabbt” passar in så bra.

Känn efter och lyssna på kroppen

Skulle du redan ha ont, då kan du kanske genomföra en lättare träning och inte försöka på nivån du befann dig på innan skadan dök upp. Gör du för mycket, då löper du risken att förvärra skada ytterligare. Lyssna på din kropp och dess signaler, du känner själv vad som känns rätt och fel. Du kanske kan känna dig 100% efter en skada men det betyder inte att du ska bege dig ut och dra igång i samma tempo som innan, återigen måste du låta kroppen berätta. Starta lugnt och öka stegvis under en längre period för att säkerställa att du verkligen är helt skadefri. Har allt för många gånger sett folk som trott att dom är friska och begett sig ut bara för att strax därefter dra upp samma skada igen, allt på grund av oaktsamhet och ”för mycket, för snabbt”.