mars 18, 2017

Marathon Majors – Löpningens stora event

Av Lena

Vår resa genom löpningens värld fortsätter här. Så hår långt har jag skrivit lite om olika extrema event som finns, hur du på bästa tänkbara sätt förbereder kroppen för event som dessa, att du använder rätt utrustning, hur du undviker skador och hur du behandlar skadorna när de väl uppstår, då du kommer att drabbas av skador, det är nästan oundvikligt. Näst ut tänkte jag nu skriva om en tävling som går under namnet The Abbott World Marathon Majors, tidigare känt som World Marathon Majors, vilket är ett mästerskapsliknande evenemang inom långdistanslöpning som startade under 2006. Mästerskapet består av sex årliga tävlingar i städerna Tokyo, Boston, London, Chicago och New York.

Varje World Marathon Majors (WMM) serie sträcker sig normalt över två år, men där andra året i serien, överlappar med första året i nästa serieomgång. Det betyder alltså att ett års resultat räknas till två serier sammanlagt. Från 2015 så började varje serie med ett “City race” och avslutades sedan med samma race. Serie IX inleddes i februari 2015 med Tokyo Marathon och avslutades under februari 2016 med samma race. 2016 och 2017 säsongen, Serie X, inleddes och avslutades med Boston Marathon. Det var även under denna serie som arrangörerna också la till en egen kategori för rullstolsbundna deltagare, en kategori för både män och kvinnor.

Efter varje WMM serie får den bäste mannen och kvinnan en prischeck på $500,000. Sponsorn bistår alltså med en prispott på totalt $1 miljon per serie. Sponsorn av evenemanget, Abbott, inledde sitt samarbete med serien under 2015. Abbott är ett globalt hälso- och forskningsföretag från USA, beläget i 150 länder runt om i världen och som sysselsätter över 75,000 anställda.

Seriens upplägg och poängräkning

Atleter som deltog i tävlingar tidigare såg poäng delas ut till de fem bäst placerade löparna i både en manlig och kvinnlig kategori med 25 poäng för förstaplats, 15 poäng för en andraplats, 10 poäng för en tredjeplats, 5 poäng för en fjärdeplats och 1 poäng för en femteplats. Av dessa resultat räknade man resultaten från sammanlagt fyra event under denna tvåårs period. Hade löparen deltagit i fler än fyra event och plockat poäng i dessa, så var det de fyra bästa resultaten som räknades. För att vara med och tävla om prispotten så var atleten tvungen att delta i minst ett event under respektive kalenderår.

Under 2015 såg man över hur man räknade poäng och gjorde om systemet en aning. En förstaplats skulle fortfarande få 25 poäng men nu gav en andraplats 16 poäng, en tredjeplats 9 poäng, en fjärdeplats 4 poäng och en femteplats 1 poäng. Man ändrade också hur man räknade samman den totala poängen och såg nu på de två bästa resultaten istället för fyra.

Under de tre första serierna så hade man ett system där om de bästa poängplockarna låg på lika poäng, då skulle de delta i ett avgörande race, en mot en. Om det skulle bli nödvändigt så skulle också en omröstning genomföras med de fem WMM race direktörerna där deltagaren som fick flest röster utsågs till vinnare. Detta var något som hände under 2007–2008 serien, i kvinnornas kategori.