november 2, 2016

Marathon des Sables

Av Lena

Det finns ingen större brist på extremsporter eller ultramaratons runt om i världen, där den ena efter den andra utger sig för att vara den tuffaste eller svåraste av alla evenemang. Men det finns få, om det nu finns något event som kan mäta sig med det förmodligen tuffaste maratonet i världen, Marathon des Sables som genomförs i det hårdaste klimatet på jorden, mitt i Saharaöknen.

I stekande sol, tryckande hetta och enormt tuff terräng ska löparna i detta event avverka hela sex dagars löpning, där de sammanlagt avverkar omkring 25 mil totalt. Detta motsvarar en resa från Kristinehamn in till Stockholm, något som i sig kanske inte låter så märkvärdigt men lägg då till 40 gradig hetta, stekande sol och sand så långt ögat kan nå, då kanske ni kan i alla fall föreställa er vad dessa deltagare utsätter sig för. Visst kan jag se att detta förmodligen är utmaningarnas utmaning, men själv har jag svårt att förstå hur någon, helt självmant, skulle välja att ställa upp i ett event som detta. Det är helt bortom mitt förstånd hur man kan utsätta sin kropp för inget annat än vad jag skulle beskriva som tortyr.

marathon-des-sables_of_1_page_1

Marathon des Sables historia

Idén bakom skapandet av detta extrema maraton kom under tidigt 80-tal efter att fransmannen Patrick Bauer beslutat sig för att ge sig ut på en påfrestande vandring i den tuffaste miljön på jorden. Den planerade vandringen skulle ta honom över 320 kilometer genom detta ökenlandskap och allt han behövde under resans gång skulle han själv bära i sin ryggsäck. Det var sedan i samband med detta som hans idé växte fram, idén om att andra kanske ville göra och uppleva det han precis upplevt. Väl hemma igen började han utveckla idén ytterligare, gjorde upp en affärsplan och presenterade detta för investerare. Två år skulle det ta av planering, jaga investerare, innan hans idé till sist blev ett faktum och den första upplagan av Marathon des Sables eller sandens maraton som det också betyder, gick av stapeln. Startade i det allra första evenemanget gjorde 186 deltagare, en siffra som nu 30 år senare är uppe väl över 1000 löpare.

Hemmadominans

Att hemmalöparna har en viss fördel råder det inget tvivel om. Född och uppvuxna i Marocko och således vana med detta klimat och framför allt denna otroliga hetta, så har de en klar fördel över övriga deltagare i startfältet, något man också kan se om man tar en närmare titt på resultaten från tidigare års upplagor. Bröderna Mohamad och Lahcen Ahansal dominerade tävlingen under slutet på 90-talet och fram till 2010. Sammanlagt har de två vunnit tävlingen 15 gånger med fem segrar för Mohamad och tio segrar for Lahcen. Sedan 1997 har det varit en marockan som vunnit evenemanget bortsett från ett år, 2012, då Salameh Al Aqra från Jordanien vann. Bortsett från Bröderna Ahansal har även en tredje marockan, Rashid El Morabity, varit med uppe i toppen och slagits om topplaceringarna. Han gick även och vann dom tre senaste upplagorna av tävlingen.

Spana in denna video från årets upplaga av Marathon des Sables i denna video.