november 30, 2016

Grand 2 Grand Ultra

Av Lena

Detta är mitt tredje inlägg om extrem löpning och evenemang som erbjuds runt om i världen. Först skrev jag om Marathon des Sables som går av stapeln I Marocko och Saharaöknen. Därefter tog jag en närmare titt på ”Beyond the Ultimate”, ett event bestående av fyra olika tävlingar i fyra väldigt säregna miljöer. I detta inlägg tänkte jag ta en närmare titt på det första av två event som Grand 2 Grand Ultra arrangerar, ett event som går just under namnet ”Grand to Grand”. Löparna ger sig här ut på en tävling som varar i sex dagar och sträcker sig över 273 kilometer från start till mål. Lägg till en väldigt kuperad terräng under en ännu varmare sol och löparna måste verkligen bita ihop och gräva djupt för att hitta viljestyrkan som behövs för att genomföra eventet.

Tävlingen är den första i sitt slag som hålls i USA. Den sex dagar långa utmaningen sträcker sig igenom delstaterna Utah och Arizona och slingrar sig igenom ett av världens sju underverk, ”The Grand Canyon”.

De som ställer upp i ett event som detta är på jakt efter den tuffaste av tuffa utmaningar och dom blir inte besvikna. Här ställs människan verkligen på prov, inte bara individuellt utan också i grupp. Det knyts starka vänskapsband som håller livet ut, löparna stöttar varandra och hjälps åt när det är som tuffast. Tillsammans lyckas de genomföra något som de trodde var omöjligt och då även skapa minnen som de sent kommer att glömma.

Resan tar dem inte enbart igenom Grand Canyon samt målgången vid The grand stair case, löparna kommer även att få uppleva några av de ödsligaste platserna i USA, platser som tidigare såg indianstammar som Navajo och Paiute, tillsammans med nybyggarna och arbetarna från när järnvägen byggdes från kust till kust.

Kommentarer från tidigare deltagare

G2G…..WOW! En episk, enastående och hisnande utmaning. Vi inledde tävlingen som en grupp främlingar men avslutade eventet som en enda stor familj. Jag kan inte beskriva den tur och ära jag känner av att ha fått delta i ett event som detta. Jag fick med mig känslan av att jag hade upptäckt nya sidor av mig som jag inte visste existerade och vetskapen att när man säger att man inte kan, då är det fel för man kan om man VILL! Dröm stort och en vacker dag kommer drömmen slå igenom.

Sandy Suckling, Australien – Första kvinna över mållinjen, G2G 2015

Jag har deltagit i ett flertal olika tävlingar men inga av de tidigare kunde mäta sig med denna tävling. G2G var helt klart det bästa evenemanget av alla och jag njöt varenda sekund under tävlingens gång. Personalen var enastående, läkarteamet otroligt professionella och passionerade. Dom såg verkligen till att man fick den hjälp man behövde för att fullfölja tävlingen. Tveklöst det bästa ultramaraton jag tagit del av.

Tommy Chen, Taiwan, Vinnare av G2G Ultra 2015

Registreringen öppen

Registreringen till 2017 års event öppnade den 25 augusti. 170 platser erbjuds varav 20 av dessa från “övriga Europa” där Sverige är inkluderat. Att delta kostar $3300 vilket motsvarar strax över 30,000 kronor med dagens valutakurs. Startskottet för 2017 års upplaga går den 24 september och målgång sker sex dagar senare, den 30 september.  För mer information, besök deras hemsida.