november 14, 2016

Beyond the Ultimate, fyra extrema löpevent

Av Lena

Detta blir mitt andra inlägg i denna bloggserie där jag tittar lite närmare på de så kallade ultramaraton event som finns runt om i världen. Jag inledde serien med att skriva om Marathon des Sables, ett event som sträcker sig över sex dagar och omkring 250km. Som om detta inte vore nog så ska löparna ta sig igenom en av de tuffaste miljöerna på jorden, Saharaöknen.

Förutom detta event så finns det också en serie tävlingar, fyra stycken för att vara exakt, som utgör den så kallade ”Beyond the Ultimate” serien.  Först ut har vi Jungle Ultra som går av stapeln i regnskogen i Peru följt av Mountain Ultra som hålls i Nepal, därefter beger man sig ut i öknen i Namibia i det så kallade Desert Ultra för att avsluta denna serie i Sverige och det så kallade Arctic Ultra. Oavsett om man ställer upp i något av dessa event för att vinna eller för att bara ta sig i mål, så kommer man få ta del av en upplevelse som personen sent kommer att glömma.

De fyra tävlingarna

Jungle Ultra går som sagt av stapeln i regnskogen i Peru. Löparna utsätts här för temperaturer kring 40-graders strecket med en luftfuktighet som allt för ofta ligger runt ikring 100%.  Denna kombination kan ta knäcken även på dom mest erfarna av löparna.

Desert Ultra utspelar sig i öknen, precis som Maraton des Sables. Löparna kommer ha en skinande sol lysandes på dem utan möjlighet att söka skydd i någon skugga. Denna otroligt tryckande hetta är riktigt påfrestande för löparna och lägg sedan till att dom ska springa närmare 25 mil och ni förstår hur tufft ett race som detta kan bli.

Mountains Ultra bjuder på som ni förstår en väldigt kuperad terräng men det är den höga höjden här som ställer till störst med problem för löparna. Huvudstaden Katmandu befinner sig på 1400 meter ovanför havet medan löpningen sker ännu högre upp. Luften där har så låg syrehalt att det ställer till stora problem för deltagarna.

Arctic Ultra är det fjärde och sista eventet i denna serie men ett event som är lika påfrestande som de övriga tre. Här ställs löparna mot extrem kyla där de riskerar förfrysning och köldskador främst i ansiktet, händer och fötter. Detta är inte bara en tävling i en riktigt tuff miljö, det är också en kamp om överlevnad, en tävling som kommer att testa löparnas viljestyrka till max.

För dom riktigt tuffa, eller galna kanske vi ska säga, så finns det en Hall of Fame som löparna kan ta sig in i. Det som krävs för att komma med i denna lilla men exklusiva skara är att alla fyra event i Ultra serien måste ha genomförts inom en 12 månadsperiod och löparen måste ha tagit sig i mål. Det räcker inte med att bara ställa ut, löparen måste ha en registrerad sluttid från varje evenemang.

Beyond the Ultimate Ultras är inte bara en serie tävlingar, det är 4 otroliga och livändrande äventyr, där kropp och själ testas till den absoluta brytpunkten.